Mugai Ryu

Traditionele Japanse zwaardvechtkunst met katana afkomstig van de samoerai, bedoeld voor cultivatie van lichaam en geest

Mugai Ryu

Mugai ryū werd door Tsuji Gettan Sukemochi opgericht in 1680 en specialiseert zich in zwaardvechtkunst (kenjutsu, iaihyōdō, tameshigiri).

Een van de karakteristieken van deze school is de focus op snijdende iai, waarmee een slag vanuit schede bedoeld wordt die in staat is (een tatami, opgerolde rieten mat) te snijden.

hoshina_sensei
Tegenwoordig is Mugai ryū Meishi-ha gevestigd in Tokyo, Japan en wordt de school geleid door Niina Toyoaki Gyokudo soke (17de generatie grootmeester en opvolger van de school)

De grondlegger, Tsuji Gettan Sukemochistudeerde Yamaguchi ryū zwaardvechtkunst onder Yamaguchi Bokushinsai en Zen Boeddhisme onder zenmeester bij Sekitan Ryōzen.

Op 32 jarige leeftijd ontving hij van zijn Zenmeester een formeel gedicht uit een van de Boeddhistische geschriften als erkenning en bewijs van zijn verkregen transmissie. Tsuji Gettan Sukemochi gebruikte het woord mugai 無外 (“er is niets buiten”) van dit gedicht om zijn zwaardschool te vertegenwoordigen. (lees meer over de geschiedenis)

Sinds 2011 is Kochōkai een officieële branch van Mugai ryū Meishi-ha en wordt er wekelijks lesgegeven door Arjan F. Tervoort.

Binnen Mugai ryū Meishi-ha worden drie disciplines lesgegeven:

  • Iaidō 居合道 (trekken van het zwaard uit de schede toeslaan en zwaard opbergen)
  • Kenjutsu/kumitachi 剣術/組太刀 (partneroefeningen met houten zwaarden)
  • Tameshigiri 試し切り (snijoefeningen met een scherp zwaard)

Het omote-curriculum van Mugai ryu bestaat uit

  • 20 iai kata
  • 10 iaikumitachi kata
  • 5 kenjutsu kata
  • 12 Kasumi Shintō ryū kenjutsu kata

Binnen Mugai ryū Meishi-ha wordt er gewerkt met een kyu/dan-graden systeem, maar er worden ook Menkyo uitgereikt aan leerlingen die lang genoeg trainen en de stijl beheersen. (lees meer over de examen-eisen…)

Binnen Kochōkai zijn er verschillende mogelijkheden om Mugai ryū te trainen. Klik op de links voor meer informatie.