Mugai Ryu

Traditionele Japanse zwaardvechtkunst met katana afkomstig van de samoerai, bedoeld voor cultivatie van lichaam en geest

Mugai Ryu

Kochōkai is in 2011 opgericht door Arjan F. Tervoort. Arjan stapte op zijn achtste voor het eerst een dōjō binnen om judo te leren. Sinds die tijd studeert hij budō.

Na een paar jaar begon zich een interesse voor wapenkunsten te ontwikkelen en via een kleine zijstap heeft Arjan ongeveer 11 jaar getraind in een ninpō bujutsu school; een moderne in Nederland ontwikkelde “spin-off” van het onderricht van Takamatsu Toshitsugu.

In deze tijd begon Arjan ook meditatie te beoefenen en op zijn 16e met starte hij de beoefening van zazen in de Sōtō/Rinzai-lijn van Maezumi Taizan. Tegenwoordig beoefent Arjan Zen bij André van der Braak in Zen centrum Amsterdam.

Naast ninpo beoefende Arjan ook andere budo-vormen. Eén daarvan was aikido, waarin Arjan vanaf 1999 traint. Beginnend bij Gertjan van Dijk, daarna voor een lange tijd bij Erik Louw, Simon Deering en tegenwoordig bij Aikidojo-Haarlem bij Martijn Duchatteau van Yuwakai, bij wie hij zijn shōdan examen haalt in 2011. Bij Aikidojo-Haarlem verzorgt Arjan, sinds zijn start in aikido-training daar, tevens op vrijdagavond de klassieke wapenklas.

Bij zijn aikido leraar Erik Louw studeert Arjan sinds 2002 ook de klassieke wapenschool Tenshin Shōden Katori Shintō ryū. Daar leert Arjan in het begin zowel de hoofdlijn van Otake Risuke als de lijnen van Sugino Yoshio en Hatakeyama Goro. Voor Hatakeyama sensei overlijd ontvang Arjan van van hem zijn mokuroku.

Sinds 2010 beoefent Arjan Mugai ryū iaihyōdō, heeft van Niina Toyoaki soke in 2013 zijn sandan ontvangen en geeft hij les in Kochōkai in Haarlem. Verder start hij dat jaar ook zijn beoefening in chadō (thee-ceremonie) bij Herman Somsen van de Urasenke school.

In 2012 start Arjan zijn training in Meifu Shinkage ryū shurikenjutsu en Jiki shinkage ryū naginatajutsu (waarvan de overeenkomst in naam toevallig is / er bestaat geen links tussen de twee scholen) en herstart hij zijn beoefening in kyūdō (waar hij aanvankelijk in 2005 mee gestart was maar na een aantal jaar mee gestopt was).

Vanaf 2014 traint Arjan, in een studiegroep in Kochōkai, Hōzōin ryū sōjutsu. Verder coördineert hij sinds dat jaar de tweejaarlijke “European Kobudō Convention“.

Arjan spreekt Japans en is meerdere malen naar Japan op bezoek geweest voor training en culturele studie.