Mugai Ryu

Traditionele Japanse zwaardvechtkunst met katana afkomstig van de samoerai, bedoeld voor cultivatie van lichaam en geest

Mugai Ryu

Niina Gosoke

Mugai Ryu Iaido Soke

Geboren als Niina Toyoaki in de stad Tsukumi in de prefectuur Oita op 2 oktober 1948 (23 jaar Showa), begon hij op jonge leeftijd budo te leren door te beginnen met aikido. Als twintiger vond hij een leraar van Shinto Musoryu Jodo en Mugairyu Iaihyodo.

Vervolgens begon hij te werken voor Mitsubishi Heavy Industries terwijl hij zich toelegde op budo-training in de Mitsubishi Aikido Association. In 1986 nam hij Jodo en Iaido onderwijstaken op zich in de Association, en in 1987, op 39-jarige leeftijd, richtte hij de Tokyo Jodo Federation op en begon hij Jodo en Iaido populair te maken. In 1994 richtte hij met zijn Iaido-studenten als centrale leden de budo-instructiegroep Suimokai op, en verdeelde Suimokai vervolgens in 14 organisaties. De non-profitorganisatie Mugairyu werd opgericht in 2007.

Niina sensei bedacht ook Gyokushin Shinto-ryu, een Iaido- en Kumitachi-stijl voor gehandicapten. In 2008 richtte hij de Mugairyu Foundation op, waarvoor hij momenteel nog steeds de vertegenwoordigend directeur is. Als beoefenaar van Mugairyu Iaihyodo werd hij een shihan (master instructor) in 1986, ontving hij menkyo kaiden (volledige transmissielicentie) in 1996, hanshi (het hoogste niveau van master instructor) in 1998, en werd hij in 1999 opgevolgd. (Hij vestigde en werd de soke van Mugairyu Meishiha in 2004.) Hij is ook de soke van Tosei-ryu Tanjo-jutsu en Gyokushin Shinto-ryu. Hij heeft achtste dan hanshi in Shinto Musoryu Jodo, Uchida-ryu Tanjo-jutsu, Isshin-ryu Kusarigama-jutsu, Ikkaku-ryu Jitte-jutsu en Chuwa-ryu Tanken-jutsu.